محسن جعفري- براساس آخرين آمار اعلام شده، در حال حاضر ۳ ميليون ليسانس جوياي كار در انتظار پيدا كردن شغلي مناسب هستند.با اين حال اين سؤال همچنان مطرح است كه آيا استخدامهاي جديدي كه دولت وعده آنها را داد، ميتواند براي اين جويندگان كار اميدبخش باشد يا خير؟
«جوانان نخبه و تحصيلكردهاي كه فرزانگي را با تعهد و احساس مسئوليت همراه كردهاند حقيقتاً اميد اصلي كشور و عامل اساسي تحقق آينده درخشان ايران محسوب ميشوند»؛ اينها بخشي از سخنان رهبر فرزانه انقلاب است.
جوانان تحصيلكرده بيترديد پايههاي رشد و توسعه در هر كشوري به حساب ميآيند. جوانان ما طي ساليان گذشته به صورت گستردهاي به تحصيلات دانشگاهي و اخذ مدارك علمي تشويق شدهاند و خوشبختانه طي ساليان اخير رتبه علمي ايران رشد چشمگيري داشته است. اين مسئله هرچند از يك سو اسباب افتخار كشور را فراهم كرده، اما از سوي ديگر، مسئله اين است آيا براي اين فارغ التحصيلاني كه از رشتههاي مختلف دانشگاهي در مقاطع مختلف فارغ ميشوند، امكان اشتغال، متناسب با تحصيلات آنها فراهم شده است يا نه؟
براساس آمار جديد حدود ۳ ميليون جوان ليسانس در شرايط كنوني جوياي كار هستند. عبدالرضا عزيزي، رئيس كميسيون اجتماعي مجلس شوراي اسلامي روز گذشته با اعلام اين خبر گفت: بيش از ۳ ميليون نفر جوان در مقطع ليسانس و جوياي كار هستند، اما استخدام نيرو در سازمانهاي مختلف بايد برنامهريزي شده باشد.
استخدامهاي جديد، اميدي تازه؟! در چنين شرايطي، استخدامهاي جديد دولتي به نظر ميرسد كه ميتواند بارقهاي از اميد در دل جويندگان كار به ويژه اين ۳ ميليون ليسانس ايجاد كند و به انتظار اين جوانان براي پيدا كردن شغل پايان دهد. اما آيا در عالم واقعيت هم اينگونه خواهد شد؟ عزيزي در اين ارتباط نيز اظهار كرد: طرح دولت در خصوص استخدام بيش از ۵۲۶ هزار نفر موجب تغييرات گسترده در نظام مالي و اداري ميشود و اين در حالي است كه اين اتفاق قرار است در آخرين ماههاي دولت فعلي روي دهد كه ميتواند تأثيرات زيادي برجاي بگذارد.
رئيس كميسيون اجتماعي مجلس افزود: مجلس به هيچ عنوان با اشتغال و استخدام مخالفتي ندارد، اما اميدواريم برنامهريزيهاي دقيقي در اين زمينه صورت گيرد تا استخدامشدهها دچار زيان نشوند. وي خاطرنشان كرد: مجلس مخالف جذب نيروهاي استخدامي جديد در دولت نيست، اما بايد توجه شود تا در اين استخدامها عدالت رعايت شود و تمامي بندهاي قانوني از جمله بيمه و بازنشستگي در مورد استخدام شدهها مورد توجه قرار بگيرد.
عاشقان پشت ميزنشين! در چنين شرايطي وجود آمار ۳ ميليون ليسانس جوياي كار در حالي مطرح است كه به اعتقاد بسياري از نمايندگان مجلس و مديران دولتي، اكثريت اين قشر تحصيلكرده دنبال كار پشت ميزي ميگردند و كمتر رنج حضور در كارهاي توليدي را به خود ميدهند!
به اعتقاد اين دسته از مديران، ديدگاه جوان امروز در خصوص كار مناسب، محدود به مشاغل دولتي و پشت ميز نشيني شده و اين ديدگاه كاملاً اشتباه تبديل به يك فرهنگ شده است!
از سوي ديگر، طي ساليان گذشته، فرصتهاي شغلي ايجاد شده به اندازهاي نيست كه جوابگوي اين تعداد از فارغ التحصيلان دانشگاهي باشد؛ به همين دليل، هر سال تعدادي از دانشجويان رشتههاي مختلف جذب بازار كار نشده و بيكار ميمانند و اين امر هر سال در حال توسعه است و بر تعداد بيكاران اين قشر نيز افزوده ميشود. متأسفانه از سالهاي گذشته تا حال، هميشه وضعيت اين گونه بوده است كه سال به سال تعداد فارغالتحصيلان بيكار زيادتر شده و همان طور كه ميبينيد زمينه تحصيلات دانشگاهي هم در حال توسعه بوده و هر سال تعداد بيشتري جذب دانشگاهها ميشوند و بالطبع در آينده، تعداد بيكاران اين قشر، افزايش بيشتري خواهد داشت. افزون بر اين، نبايد فراموش كرد كه تعداد استخدامهايي كه از سوي دولت مطرح شده است(يعني ۵۲۶ هزار نفر) فاصله زيادي با تعداد ۳ ميليون ليسانس بيكار دارد.
مصري: استخدام بيرويه يعني افزايش كاغذ بازي در همين ارتباط، وزير اسبق رفاه و سخنگوي فعلي هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي ميگويد: نيروي كار كنوني با گذشته تفاوتهاي بسياري دارد و همگي تحصيلكرده هستند و از سويي نيز همگي بهدنبال سطحي از كار در كشور هستند كه چندان دچار زحمت نشوند! عبدالرضا مصري ميافزايد: بر اساس آمار اگر بخواهيم با تمامي نيروي كار كنوني را تسويه حساب كنيم و نفرات جديدي را بياوريم، باز هم كار دولتي كم است. در چنين شرايطي ايجاد كارهاي توليدي در كشور و همچنين حضور جوانان در چرخه توليد بايد بيش از گذشته فعال شود. وي خاطرنشان ميكند: اگر بخواهيم در چنين شرايطي چرخه اداري را زياد كنيم فقط دستورهاي حول و حوش كاغذها زياد ميشود و منفعت ديگري براي كشور ندارد. به عبارتي، نيرويهاي مازاد سر كار ميروند و بازدهي لازم را هم ندارند. روزي ميتوان چرخه اداري را موفق دانست كه متصدي، كارش را به خوبي انجام دهد. يعني وجود امضاهاي متعدد در كاغذ مساوي با مرگ نظام اداري است. مصري اظهار ميكند: ما مخالف جذب نيروي كار ليسانسيه نيستيم اما اين نيروها بايد وارد چرخه توليد شوند. دولت هم طبق قانون بايد ۵ درصد كوچك ميشد اما اكنون فربهتر از قبل هم شده است!
جهانگيرزاده: بايد فكري اساسي كرد دبير هيئت رئيسه مجلس شوراي اسلامي هم ميگويد: بيترديد براي ۳ ميليون جوان ليسانسيه بيكار بايد فكري اساسي كرد. اكنون با سيل عظيمي از جوانان بيكار مواجه هستيم كه كارمند شدن آنها نيازمند اهتمام ويژه همگي است. جواد جهانگيرزاده ميافزايد: بايد براي مقايسه تعداد كارمندان به ساير كشورهاي دنيا هم نگاهي داشت. طبق آمار رشد يك كشور نيازمند كوچك شدن دولت است اما متأسفانه اعتبارات جاري در ايران ۵ برابر اعتبارات عمراني است و اين رقم امسال به ۷ برابر نيز دست يافته است!
|